Hvalpe og hundeejer opdragelse.

Det er ikke fordi dette kan fortælle alt om hunde, det er mere nogle retningslinjer for pasning og pleje af jeres nye familiemedlem. Hvis i er i tvivl om noget så ring endelig, så vil vi prøve at hjælpe, derudover er vi selvfølgelig meget interesserede i at høre hvordan det går med ”vores” hvalpe.

Inden hvalpen ankommer til sit nye hjem, er det vigtigt at alle familiemedlemmer forstår, at hvalpen har nogle steder, og nogle tidspunkter hvor den har fred, da det er meget vigtigt, at hvalpen føler sig tryg i sine nye omgivelser.

Den første nat:

Den første nat hvalpen skal tilbringe i sine nye omgivelser, er meget svær, og den skal selvfølgelig føle sig tryg for at kunne sove. Det er for det meste nok, at give hvalpen en kasse med et tæppe i. Man kan hvis man vil, stille kassen ved siden af sengen, så man med hånden kan give hvalpen kontakt og tryghed, de første par nætter til den føler sig hjemme. Om hvalpen så fortsat skal sove ved siden af en, eller om den skal sove i sengen, eller et helt andet sted, må man så finde ud af. Uanset hvad man vælger, gælder det også her at man må være konsekvent. Man kan dog være sikker på at hvalpen, også når den bliver større, gerne vil være så tæt på dig/jer som muligt, og allerhelst helt oppe i sengen. J

Hus(ke)regler:

1. Det er vigtigt ikke at forstyrre hunden, når den spiser eller sover.            

2. List ikke ind på hunden bagfra, og prøv så vidt muligt ikke at gøre hunden forskrækket, da den så reagerer ud fra naturlige instinkter.                                        

Desuden gælder det at, når man leger med hunden, er det vigtigt at det er når den selv vil, det vil sige selv søger kontakten. Og husk at det er en god ide ikke at lege for vildt, da en hvalp ikke selv kan sige stop, og meget let bliver overgearet, og derfor er svær at få til at falde til ro bagefter. Det er meget vigtigt at alle, både børn og voksne respekterer, at hvalpen er et levende væsen og ikke et stykke legetøj.

Er hvalpen blevet overgearet kan det være en god ide, at sprede nogle godbidder i stuen eller på græsset, og lade hvalpen søge, hvalpe elsker at bruge hovedet, og hvalpen vil snart ”geare” ned igen. Dette kan også være utroligt godt, lige inden hvalpen skal være alene hjemme.

Gæster vil som regel meget gerne hilse på hvalpen, men igen, lad hvalpen bestemme tempoet, og selv søge kontakten. Dermed opnår man tit det bedste resultat, da hvalpe fra naturens side er meget nysgerrige.

Legetøj:

Der er næsten ikke grænser for, hvad man kan bruge som legetøj til en hvalp. En tennisbold, en sok med knude på, røret fra toilet og køkkenrullen, en gammel sko. En avis er også sjov at lege med, (specielt de ulæste er gode) men det giver bare et voldsomt rod. Kort sagt, hvalpen må godt få legetøj den kan bide i, men ikke sluge. En god regel er at man altid skal være opmærksom på, hvad hvalpen har i munden, da det ofte er den måde den undersøger ting på. Husk også på at hvis man giver hvalpen lov at lege med sko, kan den højst sandsynligt ikke kende forskel på de gamle, og de nyligt indkøbte.

Renlighed:

En lille hvalp skal ud mange gange om dagen, hver gang den har spist, drukket, sovet leget og en masse andre gange. Det er meget tydeligt at hvalpen skal ”noget” når den begynder at snuse og kredse om sig selv. Så gælder det om, at slippe taget i sofaen og komme op, hvis ikke der skal ske uheld på gulvet. Det er vigtigt at man benytter samme dør, hver gang hvalpen skal ud, da den så efterhånden vil søge den dør når den skal. Og husk endelig at rose hvalpen med høj og glad stemme, når den gør hvad den skal udenfor.     

Husk at være tålmodig. Hvis uheldet er ude kan man bruge tæpperens, kartoffelmel eller dansk vand, som ved de fleste andre pletter. Når hvalpen er ”uheldig” indendørs så nytter det ikke at ”skælde ud” bagefter, da hvalpen højst sandsynligt ikke ved hvad der er galt. Men hvis man kan ”fange” hvalpen mens den er i gang, kan man nøjes med at sige føj eller nej med dyb stemme.

Almidelig opdragelse:

Hvad hunden må og ikke må hos jer, er selvfølgelig op til jer, man skal blot altid huske at være konsekvent, Dvs. at regler gælder alle dage, og ingen gradbøjer reglerne, således at hunden må ligge i møblerne når far er hjemme, og hunden ikke må når mor er, for så vil man i de fleste tilfælde komme ud for, at hunden bliver meget forvirret. Man skal huske at bruge en lys og klar stemme når man roser, og en mere mørk ”dagen derpå” stemme når man skælder ud. Husk også at bruge korte og klare ord, både når i roser, så som dygtig, flot og kom. Og når i riser, kan det eksempelvis være, føj, nej, ned og lignende, men husk ros med lys stemme, ris med dyb.                   

Slå aldrig din hund, det vil kun skabe nervøsitet og usikkerhed, og du vil måske få en hund, som ikke kommer når du kalder. Som ”afstraffelse” er det rigeligt at hæve stemmen med et føj (her er ikke ment lys stemme) Og husk også på, at hunden på ingen måde opfatter lange enetaler som skæld ud, snarere vil den opfange at dens navn bliver nævnt indimellem, og det vil den i uheldigste fald opfatte som positiv opmærksomhed. Det gælder også hvis hunden gør noget galt, at der ikke er for mange der råber efter den på en gang, da den måske så bare vil blive forvirret eller bange.

Hvalpen udendørs:

Når hvalpen skal gå tur, skal den langt de fleste steder være i snor. Når i har mulighed for det, Dvs. på grønne områder, i hundeskove, parker og lignende, så slip hvalpen løs. Små hvalpe følger gerne ens ben, lad den gå lidt væk, og prøv så at kalde hvalpen til jer, beløn den med en go’bid og slip den ”fri” igen. Hvalpen vil lynhurtigt lære at komme når der bliver kaldt, ligesom hos os andre foregår oplæring af hvalpen bedst med motivation. Men vær opmærksom på, at hvis i slipper hunden fri, at det nødvendigvis ikke er alle mennesker der synes det er sjovt, at en fremmed hund vil ”lege” med dem.

Bilkørsel:

Væn så hurtigt så muligt hvalpen til at køre bil. Start med små ture, og gør så turene gradvist længere og længere. Undlad at fodre hvalpen før en længere køretur, og tag alligevel køkkenrulle eller andet med, de første gange. Tag hunden med så tit som muligt, næsten alle hunde elsker at køre bil. Husk en flaske eller andet med frisk vand til hunden, og lad aldrig hunden blive i bilen på en varm sommerdag.

Alene hjemme:

Væn så hurtigt som muligt hvalpen til, at den skal være alene hjemme. Det er utrolig vigtigt, at den hurtigt finder ud af, at i altid kommer tilbage. De første par gange kan man godt give hunden, et begrænset areal at være på F.eks. køkkenet. Husk at den skal have adgang til frisk vand, sit tæppe eller sin kurv, og lidt legetøj så den ikke keder sig, og hvis det er muligt også lidt ”baggrundsstøj” fra en radio. Giv den en go’bid til farvel. Prøv så at gå fra hvalpen, også selvom den piver, i må under ingen omstændigheder ynke den. Lad den være alene i 10-15 min. Når i kommer tilbage, skal i  rose den kraftigt, og give den en go’bid. Gentag dette nogle gange hver dag, og gør gradvist tiden hvor hvalpen er alene længere og længere. Så finder hvalpen hurtigt ud af, at i altid vender tilbage. 

Vaccination og ormekur:

Hvalpen er blevet vaccineret 1 gang og har fået ormekur, når i overtager den. Hvalpen skal så vaccineres Ca. 4 uger efter igen, og hvalpen skal igen have ormekur. Hvalpen skal herefter vaccineres 1 gang årligt, og ormekur skal gives efter behov. Men rådfør jer med jeres dyrlæge om det.

Foder:

Hvalpen er blevet fodret med et godt færdigfoder til hvalpe. Grunden til at den har fået et godt færdigfoder er, at vi så er sikre på, at den har fået alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder og forhold. Dette skulle gerne være med til, at forebygge en lang række ting Bl.a. knogleskader som HD. Det tilrådes at fortsætte med et godt færdigfoder, man kan få mange slags færdigfoder til en fornuftig pris, men som så meget andet, hænger pris og kvalitet også her lidt sammen. Fra Ca. 8 måneders alderen, bør man så skifte til et voksen foder. Når der fodres med fuldfoder bør der ikke gives tilskud såsom kød, fisk, vitaminer og kalk, da foderet gerne skulle indeholde alt hvad hunden har brug for. Der sker dog ikke noget ved, at man i ny og næ putter en frikadelle eller kartoffel i maden.

Giv kun okseben da alle andre ben kan splintre.

Hvis ikke i kan finde svar i ovenstående, må i hellere ringe 5 gange for meget end 1 gang for lidt.

 

 

Held og lykke med jeres nye familiemedlem.